Mästerskap inom brottning

championship-in-wrestlingBrottning har flera olika mästerskap. Mest prestigefyllt är dock OS. Brottning fanns till och med på programmet i de antika olympiska spelen och är en av de absolut äldsta sporterna. Inom modern brottning har sporten delats upp i två huvudsakliga discipliner i form av grekisk-romersk stil och fristil. Dessa har sedan flera olika viktklasser för att göra tävlingen så jämn och rättvis som möjligt, vilket i sin tur också gör sporten mer underhållande för publiken. Herrar tävlar i båda stilarna medan damer endast tävlar i fristil. Rent historiskt har Sverige lyckats väldigt bra i OS-brottningen och har lyckats ta ett stort antal OS-medaljer. Det har betytt mycket både för intresset och för att kunna locka till sig unga lovande talanger till brottningen.

Förutom OS är VM och EM två betydande mästerskap. En av de främsta skillnaderna är att de hålls varje år istället för vart fjärde år. Därför är de inte lika prestigefyllda som OS, men de är väldigt intressanta mästerskap för att ranka olika brottare i respektive viktklass. Dessutom är de oerhört spännande att följa för alla som gillar brottning i världsklass. För de som är kunniga om reglerna brukar brottning anses vara publikvänligt. Dock har det förekommit kritik om att reglerna har varit för komplicerade. Ibland har det inträffat infekterade skandaler i mästerskap när någon brottare anser sig ha blivit bortdömd. Vissa gånger har till och med matcher om medaljer avgjorts av tvivelaktiga domslut. Internationella brottningsförbundet arbetar hårt med att tydliggöra reglerna och säkerställa hög kvalitet på domarna.

Varje enskilt land har också egna mästerskap. I Sverige finns SM i brottning och även distriktsmästerskap. Olika föreningar kan också arrangera mindre tävlingar. Oftast fungerar det så att en brottningsklubb tar fram duktiga brottare som sedan representerar klubben i distriktsmästerskap. De som lyckas bra där tävlar i SM och landets bästa brottare får sedan chansen i internationella mästerskap såsom EM, VM och OS.