Hur farligt är brottning?

how-dangerous-is-the-wrestlingI kampsporter går det ofta tufft till och brottning är inget undantag. När starka och vältränade utövare ger allt för att vinna är det lätt att inse att olika typer av skador kan uppstå. Brottning är dock ingen farlig sport i sammanhanget, eftersom det saknas slag och sparkar. Andra kampsporter såsom boxning har sett mer allvarliga skador, mestadels på grund av upprepat våld mot huvudet. Hjärnskakningar eller hjärnblödningar kan vara extremt skadliga och det är också svårt att göra någonting åt den typen av huvudskador. Inom brottning brukar de allvarliga skadorna istället handla om leder och ligament.

Skador inom brottning

Brottning är en intensiv sport som ställer tuffa fysiska krav. Viktigast är att lyssna på sin kropp och undvika att ignorera smärta. Att träna eller tävla med en skada kan förvärra situationen och i värsta fall hålla en utövare borta från sporten en lång tid. Se istället till att få en eventuell skada bedömd av en professionell läkare, och ta inga onödiga risker.

Sträckningar och vrickningar är relativt vanligt inom brottning och beror på att bland annat handleder och fotleder utsätts för stora påfrestningar. Om man omedelbart vidtar åtgärder vid en sådan skada med vila, kyla, kompression och högläge går det att smärtlindra och begränsa skadan. Axelskador är också vanligt inom brottning. Främst är det kombinationen av tunga lyft och vridningar under tävlingar som till exempel kan leda till att axeln hoppar ur led. Knäskador och nackskador kan också inträffa. Ibland läker de på en vecka eller två, men i vissa fall kan det krävas operation.

En av de mest välkända skadorna inom brottning är en kosmetisk defekt som brukar kallas blomkålsöron eller brottaröron. Det orsakas av att brosket i örat förstörs och när det läker blir örat missbildat. Blomkålsöron är inte farligt, utan det handlar enbart om ett utseendemässigt problem. För att undvika denna öronskada går det att använda huvudskydd och om det uppkommit direkt tömma örat på blod hos en läkare, vilket minskar skadan. Vissa människor har rent genetiskt lättare att drabbas av blomkålsöron.