Brottning och wrestlling, är det samma sak?

brottning-och-wrestllingWrestling betyder visserligen brottning på engelska, men vad man som regel menar när man säger “wrestling” är någonting helt annat. Möjligen skulle man kunna kalla det för fribrottning på svenska. Detta ska dock inte förväxlas med brottningsstilen fristil. Nej, wrestling, eller American wrestling, som det ofta också kallas, är mer en show än en tävling. Det finns en mängd regler, men lika ofta som reglerna efterföljs, struntar man helt sonika i dem. Wrestling är helt enkelt en form av atletisk underhållning.

Är inte traditionell brottning underhållning det med? Jovisst, men i en brottningsmatch i fristil eller grekisk-romersk brottning, är vinnaren den som antingen får flest poäng eller som får ner motståndarens axlar i mattan. I wrestling är utgången av matchen förutbestämd. I matcher där det är två motståndare (det finns många olika typer av matchformer inom wrestling), har de ofta antingen rollen av “good guy” vilket kallas “face” eller “bad guy”, vilket kallas “heel”.

Matcherna har ytligt sett samma regler som brottning – man kan lätt bli diskvalificerad, vinst sker ofta genom att motståndarens axlar hålls i mattan, osv. Men eftersom det handlar mer om show än om att följa regelboken, kan ofta vad som helst hända. Andra atleter kan ingripa eller regler kan plötsligt ändras, för att nämna några exempel.

“Kayfabe” är en term inom wrestling som avser just showen, skådespeleriet och interaktionerna mellan atleterna. Detta kan pågå utanför arenan likväl som på den.

World Wrestling Entertainment, WWE, är den överlägset största aktören på wrestlingscenen, inte bara i USA utan även i resten av världen. Företaget grundades 1952 och bytte 2002 namn från World Wrestling Foundation, WWF, till World Wrestling Entertainment, något som tydligt återspeglar det faktum att wrestling handlar mer om underhållning än om idrottslig kamp. Företaget, som är privat, har på senare år även börjat syssla med film, musik och produkter som t-shirts.